vorige pagina   home   volgende pagina
   
Voorwoord
Toen Jelle wat ouder werd, wilde ik hem graag informeren over zijn adellijke afkomst. Ik besloot er een boekje over te maken voor hem.

Zodra ik eraan begon, raakte ik gefascineerd door de rijke Sandberg familiegeschiedenis met zijn 3 takken: Sandberg tot Essenburg, Van Westervelt Sandberg, en Sandberg van Boelens.

Mijn intentie was om alleen onze tak in beeld te brengen, maar gaandeweg vergaarde ik steeds meer informatie en beeldmateriaal. Ik heb deze gegevens er allemaal bijgevoegd, zodat het een mooi overzicht geeft van de Sandberg familie.

Dit boek is geenszins compleet en alle informatie heb ik via het internet verkregen, waar mogelijk fouten in kunnen staan. Het is alleen voor privé doeleinden. Ik hoop dat jullie er net zoveel van genieten als ik heb gedaan tijdens de zoektocht naar deze informatie.

Zo kwam ik bijvoorbeeld 4 keer de namen-combinatie Heribert Willem Aleid tegen, 3 keer Rudolph Antoni Petrus, en 6 keer Cornelis Johannis. Af en toe was het een behoorlijke puzzel om te weten van welke persoon ik nu een foto voor me had, ook al stond er netjes zijn volledige naam op.

Ik ben in een doos met oude familiefoto’s gedoken, en deed daar allerlei prachtige ontdekkingen. Zoals een super schattige modetrend uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Het matrozenpakje, zie de foto's hiernaast.
 
 
Maerten Snouckaert van
Schauburg
Georges en Marie-Loise
Sandberg
Coen Sandberg
Johan Sandberg
Ik heb opgezocht waar deze mode vandaan kwam:

In 1934 verscheen Walt Disney's eerste Donald Duck filmpje. Donald Duck draagt zijn hele leven al een matrozenpakje en Walt Disney vertelde ooit dat hij hiermee zijn eend een zo’n onvolwassen mogelijk uiterlijk wilde geven.

Het matrozenpakje kan men rekenen tot de eerste kindermodes van Europa.

Tot in de achttiende eeuw werden kinderen behandeld en gekleed als volwassenen. In deze verlichte eeuw trokken meer mensen de conclusie dat kinderen een eigen belevingswereld hebben en dat bij het kind-zijn ook passende kleding zou moeten horen waarin zij zich vrijer kunnen bewegen.

In de jaren ’70 en ’80 van de achttiende eeuw ontstond – uiteraard in Frankrijk – de mode om jongens de bekende matrozenpakjes aan te laten meten. De lange broek was uitzonderlijk in de begin periode, maar met name de de blauwe kragen met witte strepen en de V-hals werden – en bleven – de meest kenmerkende onderdelen van deze outfit.

In de negentiende eeuw ontstonden trouwens ook verschillende combinaties voor jongens, zoals met korte broeken en andere kragen. In een later stadium volgde ook matrozenpakjes voor meisjes, hoewel deze minder gangbaar waren dan voor jongens. De meisjesuitvoering kwam overigens ook voor in roze en rood.

In 1922 was kindermode en het matrozenpakje niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij.
Tanya Daphne Sandberg-Barrow
Bronnen: derkjordaan.com, privé foto collectie
Webpagina gemaakt, en onderzoek gedaan, door Tanya Sandberg-Barrow